Hongarijë

Algemeen

Hongarije (officieel: Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) is een republiek in Midden-Europa, ligt midden in het Donau-bekken en wordt omringd door de Karpaten. Hongarije is gemiddeld 530 kilometer lang, 270 kilometer breed en de totale oppervlakte bedraagt 93.032 km2. Daarmee is Hongarije ruim twee maal zo groot als Nederland.

Hongarije is helemaal omringd door andere landen en heeft dus geen kustlijn. Hongarije grenst in het noorden aan Slowakije (677 kilometer), in het noordoosten aan Oekraïne (103 km), in het oosten aan Roemenië (443 km), in het zuiden aan Servië (151 km) en Kroatië (329 km), in het zuidwesten aan Slovenië (102 km) en in het westen aan Oostenrijk (366 km).

Natuurlijke grenzen worden gevormd door vier rivieren: de Donau en de Ipoly in het noorden, de Drava en de Mura in het zuiden

Het huidige Hongarije wordt bewoont door verschillende volkeren. Nadat eerst de Romeinen, Germanen en de Slavische volken het gebied bevolkte namen de Magyaren zo'n 1100 jaar geleden het land in. In 1019 stichtte Sint Stefan I een klooster in Zalavá. Hij was tevens de oprichter van de Hongaarse staat.

In 1055 stichtte koning Andrew een abdij op het bekende schiereiland Tihany 
(spreek uit als "Tie-haajn").

De provincie Heves is slechts een klein deel van Hongarije, toch vindt U hier alles voor uw vakantie, uw rust en uw ontspanning. Het is mogelijk dat U nog nooit bij ons op bezoek was, maar indien U reeds bezoeker was, dan weet U, dat men binnen de korste keren de provincie Heves kan leren kennen en liefhebben.

De provincie ligt in het noord-oosten van Hongarije, op een afstand van slechts 55 kilometer van Boedapest. In het noorden wordt het begrensd door het mooie schilderachtige silhouet van het Mátra en Bükk gebergte. Hier vindt men de twee hoogste punten van Hongarije, de Kékesteto en de Istállósko, alsmede het nationale park Bükk. De avontuurlijke landschappen van het gebergte kan men te voet, danwel per fiets doorkruisen. De provincie wordt in het zuiden door het Tisza-meer begrensd. Hier kunnen de watersportliefhebbers kiezen uit de ruime sportmogelijkheden, maar ook de ongestoorde rust vindt men op de vele kleine romantische eilandjes in het meer. Daarnaast biedt het meer uitgesproken goede mogelijkheden voor de hengelaar, en ook de natuurliefhebber kan de ongeevenaarde flora en fauna aanschouwen.

De steden en dorpen van de provincie zijn niet groot, maar door hun afwisselende bezienswaardigheden, historische monumenten, kleurrijke programmas trekken zij ieder jaar weer vele toeristen.

De grootste stad van de regio, en tegelijkertijd diens kulturele en economische centrum is de stad Eger. De meer dan duizend jaar oude stad, met haar glansrijke geschiedenis, haar waardevolle monumenten, haar rijkdom aan bezienswaardigheden is een van de mooiste barokke steden van Hongarije. Eger wordt vooral als historische stad genoemd, maar daarnaast is het een stad van de barok, de wijn, de heil- en thermaalbaden en een studentenstad.

Tegenwoordig is Hongarije een echt geliefde vakantiebestemming bij mensen uit vele windstreken. Bij uitstek bestemt voor iedereen die houdt van zon, strand, water, lekker eten, weinig geld uitgeven, gastvrijheid, gezelligheid, cultuur, natuur, rust maar ook een feestje op zijn tijd!

Met zo'n 300 zonnige dagen per jaar, een gemiddelde temperatuur van ca. 30 graden (watertemperatuur ca. 25 graden) in de periode van mei t/m september, met daarbij in het algemeen een lekker zuchtje wind, is het hier goed toeven en is het een heel erg aantrekkelijk land om uw welverdiende vakantie door te brengen!

Maar het is ook absoluut een land om er op uit te trekken en te ontdekken. Breng vooral ook eens een bezoek aan de plaatsen Budapest, Tihany, Kesthely, Heviz en Siofok. Naast de eeuwenoude cultuur staan deze steden garant voor een leuke dag uit en is er altijd wel iets te beleven. In onze woning ligt een leuke map waarin wij alvast leuke plaatsen, attracties en toeristische (en juist niet toeristische) plekjes voor u verzameld hebben. Kijk er eens in als u er bent en doe wat inspiratie op!

Rivieren en meren

De belangrijkste rivieren voor Hongarije zijn de Donau (Hongaars: Duna) en de sterk meanderende Tisza (Theiss), die respectievelijk 410 en 600 km over Hongaars grondgebied stromen. De Tisza, die in de Roemeens-Oekraïense grensstreek ontspringt, heeft in het verleden talloze overstromingen veroorzaakt. Na de bouw van een stuw in de Tisza in de jaren vijftig wordt een deel van het water door het 98 km lange Keleti-fócsatorna (Oostelijk hoofdkanaal) van deze rivier afgetapt voor irrigatiedoeleinden.

In het zuidoosten van het land is alleen artesisch water aanwezig, waarbij ondergrondse wateraders worden aangeboord om het water naar boven te krijgen.

De meren van Hongarije zijn zeer ondiep: het Balatonmeer of Platten See (596 km2) gemiddeld 3 tot 4 meter, het Velencemeer (Velencei-tó, 26 km2) 1 tot 2 meter. Het Ferto-meer (Neusiedler See, 337 km2), waarvan maar een klein gedeelte op Hongaars gebied, is meer een moeras; het water bevat alkalische zouten. Tussen de duinen van de Nagy Alföld bevinden zich eveneens vele zouthoudende meertjes.

De hengelaars aan de oever van deze avontuurlijke meren hebben altijd een goede vangst (karper, snoek, baars, brasem, regenboogforel, gigantische meervallen).

Deze kanjers zijn nog volop te vangen in een van de Hongaarse merengebieden, bv. rondom de plaats Tiszafüred in het noordoosten van het land.

Door de combinatie van meerdere dieptes, snelstromend en stilstaand water, voelen verschillende vissoorten zich er prima thuis.

Grotten

In vijf nationale parken, Aggtelek-Jósvafo, Bükk, Boedapest, de Balaton Hooglanden en Zuid-Transdanubië, zijn grotten opengesteld voor publiek. In totaal telt Hongarije ca. 3000 beschermde grotten, waarvan 26 met een lengte van meer dan één kilometer. De grootste grotten zijn de Baradia-grot bij Aggtalek met een lengte van 17 kilometer (8 kilometer in Slowakije) en de Pál volgyi grot in Boedapest onder de wijk Rószadomb met een lengte van 11 kilometer.

Boedapest is de enige hoofdstad met meer dan 30 kilometer aan grotten. Daarvan zijn er negen opengesteld voor publiek en vijf voor speleologen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin